Menu

Bij Qucina's Buurtsuper vind je alleen producten met een goed verhaal er achter. Het grootste gedeelte van ons assortiment is van biologische afkomst, daarnaast voeren we ook nog enkele andere keurmerken. Een groot deel van de keurmerken hebben het predikaat topkeurmerk voor duurzame producten. Lees hier meer over. We lichten een aantal van deze keurmerken hier in het kort toe.

    
Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht. Kenmerken zijn:

  • Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.
  • Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  • Er is geen kunstmest gebruikt.
  • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Producten met het EKO-keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als producten met het Europees biologische keurmerk.

Naast het Europese biologische keurmerk mogen nationale of regionale logo’s worden gebruikt. Het EKO-keurmerk kan dus op het etiket voorkomen naast dit Europese keurmerk, net als het Duitse Bio-Siegel of Naturland keurmerk, het Belgische Biogarantie of het Britse Soil Association keurmerk.

Voor informatie over biologisch klik je hier.


Bij het Demeter keurmerk is rekening gehouden met dierenwelzijn, milieu en eerlijke handel. Producten worden geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Demeter-producten zijn vooral te vinden in natuurwinkels. Ze mogen ook het EKO-keurmerk dragen en moeten vanaf 2012 het Europees biologisch keurmerk dragen.   

Als het keurmerk van Demeter op de verpakking staat, is het product afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw. De biologisch-dynamische landbouwmethode komt voort uit de antroposofie, een levensvisie die begin 19e eeuw in Duitsland door de antroposoof Rudolf Steiner is ontwikkeld. Uitgangspunt is dat er een samenhang bestaat tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos. Daarom zijn het meestal gemengde bedrijven. De onderlinge levensprocessen worden in de biologisch-dynamische landbouw zo veel mogelijk ondersteund. 

Wil je meer weten over het Demeter-keurmerk klik dan hier.


Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Het keurmerk houdt geen rekening met dierenwelzijn.

MSC heeft als doel verantwoordelijk beheer van de voorraden vis, schaal- en schelpdieren te bevorderen en te belonen. MSC heeft een onafhankelijke norm voor duurzame en goed beheerde visserij ontwikkeld.


Het Vegetarisch Keurmerk garandeert dat een product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat. Het is bij producten met het keurmerk niet meer nodig om ingewikkelde ingrediëntenoverzichten te lezen: het product is dan gegarandeerd vegetarisch. De Vegetariërsbond beheert en controleert het Vegetarisch Keurmerk in Nederland, terwijl verwante organisaties dat doen voor andere landen in Europa. Het Vegetarisch Productkeurmerk mag alleen gebruikt worden met expliciete toestemming van de beheerder.

Het Vegan-keurmerk. Producten met dit logo zijn gegarandeerd veganistisch. Ze zijn vrij van dierlijke ingrediënten en er zijn geen materialen van dierlijke herkomst gebruikt bij de productie en ontwikkeling van het product. Bovendien is er bij de productie en ontwikkeling van het product geen gebruik gemaakt van dierproeven.

Het keurmerk biedt duidelijkheid aan de consument. Of het nu gaat om koekjes of wijn, men kan ervan verzekerd zijn dat er in producten met dit logo geen dierlijke ingrediënten verwerkt zijn. Door deze duidelijkheid biedt het keurmerk ook kansen voor de ondernemer, die met het logo kan laten zien dat een gerespecteerde organisatie zoals de Vegan Society zijn producten als vegan heeft bestempeld.


Slow Food is een wereldwijde beweging, met als doelstelling dat alle mensen toegang hebben en genoegen beleven aan voedsel dat goed is voor hen, goed voor de mensen die het produceren en goed voor de wereld. Slow Food is in 1989 opgericht als een non-profit vereniging, als tegenhanger voor het opkomende "fast food", een snelle manier van leven en het verdwijnen van locale voedseltradities. Slow Food wil ervoor zorgen dat mensen bewust zijn van het voedsel dat ze eten, waar het vandaan komt, hoe het smaakt en hoe deze voedselkeuze de rest van de wereld beïnvloed. Slow Food gelooft dat iedereen een fundamenteel recht heeft op het genoegen van goed voedsel. Daarbij hoort ook de verantwoordelijkheid om ons erfgoed - op het gebied van voedsel, traditie en cultuur - te bewaken die dit genoegen mogelijk maakt.

© 2012 - 2017 Qucina | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel