Menu

Kimchi is een Koreaans zijgerecht van gekruide (en in Zuid-Korea, gefermenteerde) groentes. Er bestaan zo’n 187 verschillende soorten (althans, dat beweert het kimchi museum in Seoul).  

Kimchi kan bestaan uit allerlei soorten groentes en kruidenmengsels en is o.a. afhankelijk van de herkomst, het seizoen en de beschikbaarheid aan producten. Gebruik zoveel mogelijk biologische groenten, op deze manier weet je in ieder geval zeker dat je geen pesticides, fungicides of onnatuurlijke toevoegingen binnen krijgt (wel zo fijn). 

Dit recept is eigenlijk best makkelijk. Wij gaan onze kimchi fermenteren en een tijdje laten staan. Zo ontwikkelen dankzij de melkzuur bacterie (denk zuurkool, yoghurt, kaas en nog veel meer) een hele hoop heerlijke smaakprofielen. Melkzuur bacterie kunnen prima tegen een zuurstofarme en zilte omgeving. Dit is gunstig om makkelijk de juiste omstandigheden te creëren om een lacto-fermentatie op gang te brengen zonder al teveel moeite. 

Je hoeft geen bacterie te kopen gezien die van nature al aanwezig zijn op je groente.

Ingrediënten:
Kruidenmengsel:

15 gram rietsuiker/agave siroop of honing
3 Eetlepels sushi/cider azijn
4 Eetlepels vissaus of 2 eetlepels zout voor de veggie variant
5 gram gemalen Cayenne peper
5 gram gemalen milde Spaanse peper of paprika poeder
30-50 gram gesneden gember
8 teentjes knoflook (geplet en fijn gesneden)
300 ml Ananassap
30 gram rijstvlokken (baby voeding rijstepap zonder smaak, is hier prima voor te gebruiken).

Meng je suiker, azijn en de vissaus en roer totdat alle suiker is opgelost. Meng nu de rest van de ingrediënten goed door en laat de saus 15 minuten staan. Roer nu nogmaals goed door.

Groentes:

100-200 gram bosui
1-2 komkommers
400 gram Chinese kool
2 eetlepels zout

Bereidingswijze:

•Snijdt de komkommer door de lengte en haal met een lepel het middelste eruit (doe weg, geef aan de kippen of maak er een tzatziki van). Snij vervolgens de komkommer in reepjes van ongeveer een centimeter dik. Plaats in een grote kom.
•Snij de kool in grote stukken (wel klein genoeg om door de opening van een pot te passen). Gooi de kool bij de komkommer.
•Snij de bosui in vingerlengtes en doe bij de rest van de groente.
•Los 2 eetlepels zout op in heet water. Doe deze oplossing in 250ml koud water en giet dit vervolgens bij de groente. 
•Laat je groente minimaal 4 uur staan.
•Giet de groente af en plaats terug in de kom. Doe de kruidenmengsel bij de groente en masseer het geheel door. 
•Proef je kimchi alvast een keertje, je zult ondervinden dat het zo al extreem lekker is.
•Plaats hetgeen wat je niet hebt opgegeten in een afsluitbare glazen pot, fermentatie emmer of afsluitbare emmer. Zorg ervoor dat je alles flink in de pot duwt. Je zult zien dat na een aantal uur, het zout de vocht uit de groente begint te trekken.
•Laat je pot kimchi een anderhalve week op kamertemperatuur staan. Zet de pot vervolgens minimaal 2 maanden in de kelder of koelkast. Hoe langer hoe beter de smaak.

WAARSCHUWING:

Bij fermentatie komt er vaak ook koolstofdioxide gas vrij. Het is dus heel belangrijk om de pot met kimchi tijdens de eerste fase (bij kamertemperatuur) elke dag open te maken om de druk eruit te laten. Je kan ook een waterslot gebruiken, hierdoor kan de druk weg zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Een waterslot is verkrijgbaar via www.brouwmarkt.nl.

© 2012 - 2017 Qucina | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel